Biskviiditaina toodete valmistamine
Biskviiditainas ei ole püsikindel, seetõttu tuleb see kohe küpsetada. Nii taina segamisel kui selle edasisel kasutamisel ei tohi segamisnõu või küpsetusplaati raputada ega põrutada - tainas vajub alla ja tooted jäävad tihked.
- Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile (aja ühtlaselt laiali) või ettevalmistatud lahtikäivasse tordivormi, mille võib määrida rasvainega ja üle raputada nisujahu, riivsaia või pähklipuruga.
- Täida tainaga 2/3 vormist, 1/3 jääb kerkimiseks.
- Küpseta +200-225°C juures õhukest biskviiti 6-10 min.
- Küpseta + 180-200° juures tordipõhju kuni 30 min, paksemaid plaadibiskviite 15-20 min.
- Valmisbiskviidi koorik on kuldkollase pruunika varjundiga, käega vajutades vetruv ning biskviidi sisse torgatud puutiku külge ei jää biskviidi osakesi.
- Küpsetamata biskviidi sisse jääb lohk.
- Liiga kuumal temperatuuril tekib toote pinnale kõva koorik ja seest jääb tooreks.
- Ära ava ahjuust küpsemise esimesel poolel - biskviit langeb alla.
- Jahuta tooted enne edasist kasutamist.
- Tordipõhjasid jahuta 10 min vormis, hiljem restil.
- Plaadibiskviidil eemalda kuumalt küpsetuspaber ja keera vajadusel rulli (rullbiskviidi puhul) koos puhta küpsetuspaberiga.
- Sirgelt jahutatud plaadibiskviiti ei ole võimalik hiljem rulli keerata, sest see praguneb.
Biskviiditainatooted
Rullbiskviit:
- Valmista õhuke plaadibiskviit, selleks määri tainas spaatli või pika noaga umbes 1 cm paksusena küpstuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
- Küpsetamisel jälgi, et põhi liigselt ei kuivaks.
- Keera valmis biskviit kuumana tagurpidi suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja eemalda põhja alt paber.
- Niisuta biskviit immutussiirupiga ja kata moosiga ning keera rulli.
- Või keera biskviit koos puhta küpstuspaberiga rulli ja jahuta.
- Täida jahtunud rull kohupiima- või vahukoorekreemiga ja keera uuesti rulli.
Biskviitkoogid:
- Määri tainas ühtlaselt plaadile vastavalt sellele, mitu kihti lõikekoogile on planeeritud, mida rohkem kihte seda õhemalt.
- Jahuta biskviidid peale küpsetamist.
- Niisuta ja pane kokku kas kreemi või moosiga.
- Kaunista ja lõika lahti.
Biskviittordid:
- Kalla biskviiditainas lahtikäivasse tordivormi või rõngasse.
- Täida vormid 2/3 kõrgusest.
- Küpseta +180-200° C juures kuni 30 min.
- Lase biskviidil 10 min vormis jahtuda, eemalda see vormist ja jahuta restil edasi, eemalda paber.
- Lõika jahtunud biskviit 2-3 kihiks.
- Pealmiseks pooleks jääb see kiht, millelt eemaldati paber.
- Immuta kõik kihid.
- Pane kokku mõne kreemi või puuviljatäidisega.
- Kata pealt kreemi või pumatiga.
- Kaunista.
|
|
|
Aja tainas ühtlaselt laiali Pildid: T.Sootalu |
Eemalda paber |
Keera jahutamiseks puhta paberiga rulli |
|
|
|
Rullbiskviit Pilt: T.Sootalu |
Lõikekoogid Pilt: vanalinna.ee |
Tordipõhi Pilt: cretchentordid.com |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License