Võibiskviiditainas
Sellest tainast valmistatakse keekse, kooke või nende katteid, küpsiseid (täidisega, kattega või ilma) ja mõningaid torte.
Võibiskviiditainast valmistatakse kahel meetodil:
I viis sobib küpsiste, keekside ja muffinite valmistamiseks:
- Vahusta pehmendatud (toatemperatuuril, kui retsept ei näe ette rasvaine sulatamist) või ja suhkur.
- Lisa vahustades ükshaaval munad.
- Jätka vahustamist kuni saadud mass on hele ja suhkur sulanud.
- Sega käsitsi sisse sõelutud nisujahu.
- Vormi kohe.
- Kui retseptis on ette nähtud vedelik, siis lisa see kohe peale jahu.
II viis sobib osade keekside, küpsiste ja biskviitkattega õuna-, rabarberi-, marjakookide valmistamiseks:
- Valmista harilik biskviiditainas.
- Küpsetuspulber lisa taignale jahusse segatuna.
- Viimasena lisa sulatatud rasvaine.
Võibiskviiditainas pannakse küpsiste vormimiseks pritskotti. Kasutatakse sobiva kujuga tülli. Küpsised võivad olla teokarbi-, lille-, piklik-ovaalse jne kujuga. Keekside, muffinite (minikeekside) vormimiseks vastavatesse ettevalmistatud (rasvainega määritud, jahu, riivsaia või pähklipuruga ülepuistatud) vormidesse. Tordipõhjasid võib nii pritsida kui ka määrida tordirõngasse.
Kuni 500 g keekse küpsetatakse +200-210°C juures umbes 15-20 min, suuremaid +160-180°C juures 60-80 min. Toodete valmidust proovitakse tikuga. Küpsetamisel ei tohi tooted põruda, vastasel juhul tekib alumise kooriku lähedusse kokkulangenud kiht, mis jääb tooreks nn vesiviirg. Kui küpsenud keeksidel tekivad peale kühmud, on ahju temperatuur liiga kõrge.
Küpsiseid, mis valmistati või vahustamisega, küpseta 200-250°C 3-8 min, need, mis valmistati munade vahustamisega, küpsevad +200-270° C 3-6 min.
|
||
Küpsis "kevadlill" Pilt: heakook.com |
Muffin ehk minikeeks Pilt: T.Sootalu |
Koostis kaaluliselt |
Mure keeks |
Küpsis "kevadlill" |
25% rasvainet |
150 g võid | 350 g võid |
25% suhkrut |
150 g suhkrut |
170 g suhkrut |
20% mune | 4-5 muna | 2 muna |
30% nisujahu |
120 g nisujahu 120 g kartulitärklist |
500 g nisujahu |
küpsetuspulber | ||
vedelik |
2 sl rummi või brändit |
0,5 dl vett |
2-3 tilka mõrumandliõli |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License