Täidised
Täidiseid kasutatakse pärmi-, leht-, liiva- ja keedutainast toodete valmistamiseks.
Täidised võivad olla soolased või magusad.
Väikestele pirukatele kulub täidist 1/3 osa valmispiruka kaalust, suurtele pätsi- või plaadipirukatele 1/2 osa üldkaalust täidist.
Täidised on kiiresti riknevad, seega valmista neid kasutamise päeval.
Soolased täidised
Lihatäidised:
I viis:
- Peenesta hautatud või keedetud liha koos praetud sibulaga hakkmasinas.
- Valmista hautamisvedelikust ja nisujahust kaste.
- Lisa kaste lihamassile.
- Maitsesta täidis soola, musta pipra ja hakitud maitserohelisega.
- Liha asemel võib kasutada neerusid, südant, kopsu või maksa.
II viis, sobib hakklihale:
- Prae hakkliha kuumas rasvaines, hauta.
- Prae täidistes kasutatav sibul eraldi.
- Lisa hakklihale sibul, maitsesta, jahuta.
- Lisa massile juurde keedetud riis või keedetud ja hakitud muna.
Kalatäidised:
- Keeda kalafilee pehmeks väheses vedelikus.
- Prae hakitud sibul.
- Haki kalafilee peeneks.
- Sega kala sibula ja hautamisvedelikust valmistatud kastmega läbi ning maitsesta.
Singi-juustutäidis:
- Lõika sink kuubikuteks.
- Riivi juust.
- Sega sink ja juust koos vähese majoneesiga.
Seenetäidis:
- Valmista täidis kas värsketest või kupatatud, konserveeritud seentest.
- Prae seened ja haki.
- Prae hakitud sibul.
- Lisa sibul seentele ja maitsesta soola ja musta pipraga.
- Võid lisada soovi korral kas seenekeeduleemest, seenepuljongist valmistatud kastet või hapukoort.
Kapsatäidis:
- Valmista täidis värskest või hapendatud kapsast.
- Haki kapsas peeneks ja hauta rasvainega pehmeks.
- Lisa jahtunud kapsale praetud sibul, sool ja hakitud keedumuna.
- Hapukapsatäidisele lisa suhkrut ja praetud suitsupeekonit.
- Porganditäidis:
I viis:
- Riivi porgandid jämeda riiviga ja hauta vähese vee ja rasvainega pehmeks.
- Lisa riivitud keedumuna.
- Maitsesta soola, suhkru ja muskaatpähkliga.
II viis:
- Keeda koorega porgandid pehmeks, jahuta ja koori soojalt.
- Riivi porgandid, lisa keedumuna.
- Maitsesta soola, suhkru ja muskaatpähkliga.
Riisitäidis:
- Keeda sõmer riis, jahuta.
- Lisa sulavõi ja keedetud ning hakitud muna.
- Maitsesta soola ja hakitud maitserohelisega.
Sibulatäidis:
- Haki mugulsibulad ja hauta väheses rasvaines pehmeks.
- Lisa kuivikupuru ja veidi puljongit.
- Lisa peale jahtumist keedetud, hakitud muna.
- Maitsesta soola, musta pipra ja hakitud maitserohelisega.
Magusad täidised
Magusateks täidisteks võid kasutada tihedaid keediseid, martsipani, rummikoogi massi või vaniljekreemi.
Kohupiimatäidis:
I viis:
- Suru kohupiim läbi sõela.
- Lisa munad, suhkur, või, nisujahu ning veidi soola ja vaniljet.
- Sega ühtlaseks massiks.
II viis:
- Lisa ettevalmistatud kohupiimale või, hapukoor, munarebu, suhkur, nisujahu, hakitud sukaad, pestud rosinad, vanilje.
- Sega ühtlaseks massiks.
Õunatäidis:
- Keeda kooritud ja tükeldatud õuntest vähese veega ja suhkruga paks nähtavate tükkidega moos.
- Maitseta kaneeliga.
- Magusate õunte puhul võid lisada sidrunimahla.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License