Eelkergitusega pärmitainas

Eelkegitusega pärmitaina valmistamine koosneb kahest osast:

I. Vedela eeltaina valmistamine:

  • Kalla tainanõusse umbes pool retseptis olevast soojast (+ 40 C) vedeliku kogusest ja lahusta selles presspärm.
  • Lisa veidi suhkrut (1 tl 50 g pärmi kohta).
  • Lisa segades niipalju nisujahu (1/3 kogusest), et tekiks vedel tainas.
  • Kata kauss toidukilega ja aseta toa- või natuke madalamale temperatuurile käärima, sõltuvalt retseptist, 2-10 tunniks.
  • Eelkergitusaeg on piisav, kui tainamaht on suurenenud 2 korda ning tainas hakkab ise või käega allavajutamisel keskelt langema.
  • Eeltaina valmidusele osutab terav alkoholilõhn ja meeldiv hapukas maitse.
Eelkergitusse ei lisata rasva ega soola, sest need pärsivad pärmiseente paljunemist!

II. Taina lõpuni valmistamine

  • Lisa kerkinud tainale ülejäänud toorained va rasvaine, sega. Nisujahu lisa osade kaupa, sest alati ei pruugi kogu retseptis antud jahu ära kuluda.
  • Sõtku tainas.
  • Veidi enne segamise lõppu lisa pehmenenud rasvaine ja sega tainas lõplikult.
  • Kata nõu ja jäta sooja kohta kerkima.
  • Vajadusel löö taigen alla.
  • Kerkinud tainas on mahult suurenenud ja taina pind on kumer, sõrmedega vajutatud lohk tasandub pikkamööda.
  • Vormi tooted.
  • Kergita.
  • Määri munaga.
  • Küpseta.
Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" (http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/) eelkergitusega pärmitaina videolt valmistamist: Lihtpagaritooted → nisutaina valmistamine → eeltainaga meetod.

Eelised:

  • tooted pehmema kooriku, suure mahu ja ühtlase poorsusega
  • tooted püsivad kauem värsked
  • tooted hea lõhna ja maitsega, sest pikemal käärimisel tekivad happed ja eeterlikud õlid
  • pärmi kulu väiksem

Puudused:

  • kulub rohkem aega
  • kuivainete kulu suurem, kuna käärimisprotsess on pikem
iDevice ikoon Üks eelkergitusega pärmitaina kringlile sobiv retsept

0,5 kg nisujahu (tüüp 550)

0,075 kg suhkrut

0,1 kg margariini või võid

0,225 l vett või piima

0,04 kg presspärmi

0,006 kg soola


iDevice ikoon Üks eelkergitusega pärmitainast jõulurosinasaia retsept

0,5 kg nisujahu (tüüp 550)

0,25 kg võid/küpsetusmargariini

0,065 kg suhkrut

0,025 kg martsipani

0,14 l piima

0,04 kg presspärmi

0,006 kg soola

0,4 kg heledaid rosinaid

0,125 kg hakitud mandleid

0,04 l rummi

kuivatatud apelsini- ja sidrunikoort


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License