Eelkergitusega pärmitainas
Eelkegitusega pärmitaina valmistamine koosneb kahest osast:
I. Vedela eeltaina valmistamine:
- Kalla tainanõusse umbes pool retseptis olevast soojast (+ 40 C) vedeliku kogusest ja lahusta selles presspärm.
- Lisa veidi suhkrut (1 tl 50 g pärmi kohta).
- Lisa segades niipalju nisujahu (1/3 kogusest), et tekiks vedel tainas.
- Kata kauss toidukilega ja aseta toa- või natuke madalamale temperatuurile käärima, sõltuvalt retseptist, 2-10 tunniks.
- Eelkergitusaeg on piisav, kui tainamaht on suurenenud 2 korda ning tainas hakkab ise või käega allavajutamisel keskelt langema.
- Eeltaina valmidusele osutab terav alkoholilõhn ja meeldiv hapukas maitse.
II. Taina lõpuni valmistamine
- Lisa kerkinud tainale ülejäänud toorained va rasvaine, sega. Nisujahu lisa osade kaupa, sest alati ei pruugi kogu retseptis antud jahu ära kuluda.
- Sõtku tainas.
- Veidi enne segamise lõppu lisa pehmenenud rasvaine ja sega tainas lõplikult.
- Kata nõu ja jäta sooja kohta kerkima.
- Vajadusel löö taigen alla.
- Kerkinud tainas on mahult suurenenud ja taina pind on kumer, sõrmedega vajutatud lohk tasandub pikkamööda.
- Vormi tooted.
- Kergita.
- Määri munaga.
- Küpseta.
Eelised:
- tooted pehmema kooriku, suure mahu ja ühtlase poorsusega
- tooted püsivad kauem värsked
- tooted hea lõhna ja maitsega, sest pikemal käärimisel tekivad happed ja eeterlikud õlid
- pärmi kulu väiksem
Puudused:
- kulub rohkem aega
- kuivainete kulu suurem, kuna käärimisprotsess on pikem
Üks eelkergitusega pärmitaina kringlile sobiv retsept
0,5 kg nisujahu (tüüp 550)
0,075 kg suhkrut
0,1 kg margariini või võid
0,225 l vett või piima
0,04 kg presspärmi
0,006 kg soola
Üks eelkergitusega pärmitainast jõulurosinasaia retsept
0,5 kg nisujahu (tüüp 550)
0,25 kg võid/küpsetusmargariini
0,065 kg suhkrut
0,025 kg martsipani
0,14 l piima
0,04 kg presspärmi
0,006 kg soola
0,4 kg heledaid rosinaid
0,125 kg hakitud mandleid
0,04 l rummi
kuivatatud apelsini- ja sidrunikoort
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License