Eelkergituseta pärmitaina valmistamine
- Kõik toorained peavad olema toasoojad.
- Soojenda vedelik +30 C -ni.
- Lahusta presspärm väheses soojas vedelikus.
- Lisa ülejäänud vedelikku sool, suhkur, munad, (osade kaupa) sõelutud jahu ja pärmivedelik.
- Lisa pehmendatud või sulatatud ja jahutatud rasvaine.
- Sega ja sõtku ühtlaseks tainaks, kuni tainas tuleb sõrmede ja nõu küljest lahti (liiga kauasel segamisel muutub tainas tuimaks).
- Kata valmis tainas (toidukilega) ja pane sooja kohta kerkima +35°C (väldi tuuletõmbust), vajadusel võib kerkinud tainast alla lüüa. Kerkima võib panna kas sooja ahju peale, soojavee nõusse või kerkekappi.
Hästi kerkinud tainas on ühtlane, sile ja elastne.
Kerkinud taina maht on suurenenud kaks korda ja sõrmedega vajutatud lohk ei kerki kohe kinni.
Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/
a) Eelkergituseta pärmitaina valmistamist masinaga videolt (eeltainata nisutaina valmistamine)
b) Eelkergituseta pärmitaina valmistamist käsitsi videolt (kihitamata pärmitainas)
Eelised:
- valmistamine kiire ja lihtne
- kuivainete kadu väiksem, kuna käärimisaeg on lühem
Puudused:
- pärmi kulu suurem
- tooted ei seisa kaua värsked
- tooted ei ole nii maitsvad
Miks pärmitainas ei kerki?
- Tainas liiga külm või kuum
- Pärm vana või kogus väike
- Kergituskeskkond külm/kuum või aeg liiga lühike
- Tainas liiga tihke/kõva
0,5 kg nisujahu, tüüp 550 (masinaga valmistamisel kasuta vähem)
0,25 l piima või vett
0,05 kg suhkrut
0,05 kg margariini
0,03 kg presspärmi
0,005 kg soola
maitseained
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License