Kihiline pärmitainas
Kihiline pärmitainas on pärmitainas, mis on kihitatud või, margariini või spetsiaalse kihistusmargariiniga.
Kihistusrasvaine: Kihistusmargariini vahekord on 100 g nisujahu/30 g margariini. Rasvaine rasvasisaldus peab olema 85-90%. Margariin peab olema pehme ja elastne, et see kihistamisel ei mureneks. Või ei ole kihistamiseks nii sobiv kui kihistusmargariin.
Kui soovid kihistamiseks võid kasutada, siis:
- või ei tohi olla soojem, kui +18°C
- või tuleb töödelda vähese jahuga plastiliseks
- pärmitainas peab olema kihistamiseks jahe
- tainast tuleb kihistada jahedas ruumis
Tehnoloogia:
- Valmista lihtne eelkergituseta pärmitainas ja kergita umbes 1 h.
- Jahuta tainas +20-22°C-ni.
- Rasvaine peab olema sama temperatuuriga ja tainaga sama tihedusega.
- Rulli tainas 1-2 cm paksuseks ristkülikuks.
- Kata 2/3 tainast kihistusmargariiniga, kuhu on lisatud sool (võirooside jaoks) või suhkur ja nisujahu, jäta äärest kuni 3 cm vabaks.
- Tõsta tainas kokku nii, et 1/3 tainast, mis jäi ilma margariinita, jääb rasvainega kihtide vahele, nii tekib 3 kihti.
- Vajuta tainaääred korralikult kinni.
- Lase tainal kaetult 20-25 min külmikus seista.
- Keera tainas lahtise äärega enda poole.
- Rulli tainas kerge survega sama suureks, kui oli enne.
- Lapi veel kord samamoodi kolmeks või neljaks kokku ja pane külma puhkama 15-30 min.
- Vajadusel korda rullimist ja kokkulappamist veel 2-3 korda (mida rohkem kihistusmargariini on retseptis antud, seda rohkem tuleb rullimisi ja lappamisi teha).
- Enne vormimist rulli tainas 0,5-1 cm paksuseks.
- Vormi vastavalt tehnoloogiale.
NB!
- Kui või on soojem või külmem taina temperatuurist, siis ei teki tainakihtide vahele plastilist kihti, vaid need rebenevad või sulab rasvaine taina sisse
- Kihistatud taina rullimiseks kasuta ohtralt nisujahu, mille hiljem pintsliga eemaldad
Joonis nr. 7 Taina kihistamine |
Pildid: T.Sootalu |
Üks kihilise pärmitaina retsept
0,5 kg nisujahu, tüüp 550
0,04-0,05 kg margariini või võid
0,04-0,05 kg suhkrut
0,175-0,225 l sooja vett või piima
0,025-0,1 kg muna
0,005 kg soola
Kihitamiseks: 150 g võid või margariini
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License