Kihiline pärmitainas

Kihiline pärmitainas on pärmitainas, mis on kihitatud või, margariini või spetsiaalse kihistusmargariiniga.

Kihistusrasvaine: Kihistusmargariini vahekord on 100 g nisujahu/30 g margariini. Rasvaine rasvasisaldus peab olema 85-90%. Margariin peab olema pehme ja elastne, et see kihistamisel ei mureneks. Või ei ole kihistamiseks nii sobiv kui kihistusmargariin.

Kui soovid kihistamiseks võid kasutada, siis:

  • või ei tohi olla soojem, kui +18°C
  • või tuleb töödelda vähese jahuga plastiliseks
  • pärmitainas peab olema kihistamiseks jahe
  • tainast tuleb kihistada jahedas ruumis

Tehnoloogia:

  • Valmista lihtne eelkergituseta pärmitainas ja kergita umbes 1 h.
  • Jahuta tainas +20-22°C-ni.
  • Rasvaine peab olema sama temperatuuriga ja tainaga sama tihedusega.
  • Rulli tainas 1-2 cm paksuseks ristkülikuks.
  • Kata 2/3 tainast kihistusmargariiniga, kuhu on lisatud sool (võirooside jaoks) või suhkur ja nisujahu, jäta äärest kuni 3 cm vabaks.
  • Tõsta tainas kokku nii, et 1/3 tainast, mis jäi ilma margariinita, jääb rasvainega kihtide vahele, nii tekib 3 kihti.
  • Vajuta tainaääred korralikult kinni.
  • Lase tainal kaetult 20-25 min külmikus seista.
  • Keera tainas lahtise äärega enda poole.
  • Rulli tainas kerge survega sama suureks, kui oli enne.
  • Lapi veel kord samamoodi kolmeks või neljaks kokku ja pane külma puhkama 15-30 min.
  • Vajadusel korda rullimist ja kokkulappamist veel 2-3 korda (mida rohkem kihistusmargariini on retseptis antud, seda rohkem tuleb rullimisi ja lappamisi teha).
  • Enne vormimist rulli tainas 0,5-1 cm paksuseks.
  • Vormi vastavalt tehnoloogiale.

NB!

  • Kui või on soojem või külmem taina temperatuurist, siis ei teki tainakihtide vahele plastilist kihti, vaid need rebenevad või sulab rasvaine taina sisse
  • Kihistatud taina rullimiseks kasuta ohtralt nisujahu, mille hiljem pintsliga eemaldad

Joonis nr. 7 Taina kihistamine
Pildid: T.Sootalu      

 

iDevice ikoon Üks kihilise pärmitaina retsept

0,5 kg nisujahu, tüüp 550

0,04-0,05 kg margariini või võid

0,04-0,05 kg suhkrut

0,175-0,225 l sooja vett või piima

0,025-0,1 kg muna

0,005 kg soola

Kihitamiseks: 150 g võid või margariini

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License