Eelkergitusega pärmitainast tooted
Võikoogid: nii tainas kui kate sisaldab ohtralt võid, kooki võib katta mandlilaastudega.
Rosinasaiad (jõulusaiad): rikkalikud (palju rasvainet, suhkrut, rosinaid, sukaadi, pähkleid, kuivatatud puuvilju jne) tihedad saiad (jõulusaiad). Kata kuum valmistoode sulavõiga, aitab paremini säilida. Kohe peale võiga määrimist puista üle peensuhkruga, see takistab hallituse tekkimist pealispinnale.
Rasvaküpsetised
- Valmista nõrgema konsistentsiga (pehmem) pärmitainas.
- Vormi kuklid ja lase kerkida.
- Soolaste pirukate puhul: suru lamedamaks, aseta keskele täidis.
- Vormi servad üle täidise keskele kokku, saades nii ümmarguse piruka.
- Kergita ja prae rohkes rasvaines (friteeri temp. +160-170°C) mõlemalt poolt.
- Tõsta köögipaberile nõrguma.
- Puista magusad küpsetised (veidi jahtunult) üle tuhksuhkruga ja täida pritsi abil täidisega.
Moosi- ja kohupiimapirukad Pilt:pozatajapozataja.com |
Pontšikud Pilt: aurulaev-admiral.ee |
Punutised: kringlid, stritslid, pärjad
- Valmista keskmise tugevusega muna (1 kg jahu kohta 2 muna) sisaldav tainas.
- Rulli kaalutud tainatükid tainaplaadiks.
- Määri kogu ulatuses täidisega (vt rullide valmistamist).
- Rulli tihedalt kokku.
- Lõika rull 2-5 ribaks.
- Punu tugevalt, siis jääb toode ilusam.
- Aseta ahjuplaadile, anna kuju (kringel, pärg või stritsel).
- Määri munaga enne kerkimist ja peale poole kerkimisaja möödumist.
- Jälgi, et munamääre ei valgu sõlmekohtadesse.
- Enne küpsemist lase munamäärdel kuivada.
- Küpseta algul +200 °C, hiljem +180 °C.
Pärg kahe ribaga |
Pärg kolme ribaga Pilt: piret-kodukook.com |
Stritsel Pilt: rongupagar.ee |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License