Pärmitaina töötlemine ja tooted

Tehnoloogia:
  • Aseta valmiskäärinud tainas jahusele töölauale, ainult rasvasküpsetatavate toodete puhul, kasutatakse jahu asemel toiduõli.
  • Jaota tainas vajaliku kaaluga tükkideks.
  • Vormi saiad.
  • Kergita soojas ruumis.
  • Kolmveerand kerke ajal määri tooted määrdemunaga (1 muna + 1 sl vett).
  • Küpseta paraja küpsuseni.
Pärmitainatooted kergita +37°C (niiskus 80%) väikseid tooteid 30-40 min, suuri tooteid 40-60 min.

Pärmitainatoote küpsetamisel tavalises ahjus aseta suuremad tooted (kringlid, saiad jne) alaossa, väiksemad tooted (saiakesed, pirukad jm) keskele. Küpsetamistemperatuur on tavalises ahjus 20-40°C kõrgem kui konvektsioonahjus (ringleva õhuga).

Soovituslikud ajad ja temperatuurid pärmitainatoodete küpsetamiseks:

Tooted Temperatuur °C
  Aeg min Niiskuse lisamine
Kuklid, sarvekesed
220-230   10-12 jah
Lauasaiad, sepikud
180-200   18-20 jah
Stritslid, kringlid
180-200   18-20  
Vormisaiad 180-200   25-30 jah
Väikesaiad 180-190   7-10  

Niiskuse ehk auru lisamine küpsetamise ajal:

  • tagab toodete suurema mahu ja parema kvaliteedi
  • aur juhib ja jaotab soojusenergiat ühtlaselt
  • aur niisutab toote pealispinda, aeglustab toote kooriku moodustamist algfaasis
  • aur lahustab toote pealispinnal suhkru soodustades ühtlase pruuni läike tekkimist
Auru saab lisada küpsetamise käigus spetsiaalsetes pagariahjudes, tavalistes ahjudes aseta põhjaplaadile nõu veega.

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License