Pärmitaina töötlemine ja tooted
Tehnoloogia:
- Aseta valmiskäärinud tainas jahusele töölauale, ainult rasvasküpsetatavate toodete puhul, kasutatakse jahu asemel toiduõli.
- Jaota tainas vajaliku kaaluga tükkideks.
- Vormi saiad.
- Kergita soojas ruumis.
- Kolmveerand kerke ajal määri tooted määrdemunaga (1 muna + 1 sl vett).
- Küpseta paraja küpsuseni.
Pärmitainatoote küpsetamisel tavalises ahjus aseta suuremad tooted (kringlid, saiad jne) alaossa, väiksemad tooted (saiakesed, pirukad jm) keskele. Küpsetamistemperatuur on tavalises ahjus 20-40°C kõrgem kui konvektsioonahjus (ringleva õhuga).
Soovituslikud ajad ja temperatuurid pärmitainatoodete küpsetamiseks:
Tooted | Temperatuur °C |
Aeg min | Niiskuse lisamine | |
Kuklid, sarvekesed |
220-230 | 10-12 | jah | |
Lauasaiad, sepikud |
180-200 | 18-20 | jah | |
Stritslid, kringlid |
180-200 | 18-20 | ||
Vormisaiad | 180-200 | 25-30 | jah | |
Väikesaiad | 180-190 | 7-10 |
Niiskuse ehk auru lisamine küpsetamise ajal:
- tagab toodete suurema mahu ja parema kvaliteedi
- aur juhib ja jaotab soojusenergiat ühtlaselt
- aur niisutab toote pealispinda, aeglustab toote kooriku moodustamist algfaasis
- aur lahustab toote pealispinnal suhkru soodustades ühtlase pruuni läike tekkimist
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License