Kihilise pärmitaina vormimine ja tooted

iDevice ikoon Kohvisaiad
  • Lõika rullitud tainast kitsad ribad.
  • Tõmba keerdu.
  • Vormi teokarbikujuliselt või ümmarguseks saiakeseks.
  • Aseta ahjuplaadile, kergita temp. + 30°C niiskes ruumis (toidukile all).
  • Sobiv kergitamistemperatuur on kihilistel saiadel madalam kui lihtsaial, et rasvaine vahelt välja ei tuleks.
  • Kata moositäpi või puistepuruga.
  • Küpseta.


Joonis nr. 8 Kohvisaia vormimine Pildid: T.Sootalu  

iDevice ikoon Ristkülikukujulisest tainatükist tooted
Võiroosid:
  • Haara kinni nurgast (1), mis tõsta keskele ja suru kõvasti kinni.
  • Tõsta servad (2) ja (3) juurest samuti keskele.
  • Tõsta servad (4) ja (5) juurest keskele ja suru kinni.
  • Tõsta ahjuplaadile, kergita, küpseta.
Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/ võiroosi valmistamist: Valikpagaritooted → pärmitainast tooted → võiroos.


Joonis nr. 9 Võiroosi vormimine
Pildid: T.Sootalu  
 
Pildid:T.Sootalu    

Tähekujulised saiad:

  • Lõika tainaruudule joonise järgi sälgud.
  • Iga lõike juurest suru üks serv keskele kokku.
  • Kergita, määri munaga.
  • Pane peale moositäpp ja puiste- või pähklipuru.
  • Küpseta.

Joonis nr. 10 Tähesaiade vormimine
Pildid: autor
   
Pildid: T.Sootalu      
Pildid: T.Sootalu      

Kolmnurkse kujuga täidisega saiad: lehesaiad, moosisaiad jms.



Joonis nr. 11 Kolmnurksed saiad Pildid: T.Sootalu  

Ristkülikukujulised täidisega saiad: Tartu sai keedisega või kreemiga, halvaasai, pirukad. Äärtele täkkeid tehes saad kammsaia. Võib ka diagonaalselt saia kokku panna nagu nt Moskva saia.



 
Joonis nr. 12 Tartu sai
Pilt: pagaripoisid.ee  

 

Pilt: teltsik.com

Moskva ehk kreemisaiake

Pilt: piret-kodukook.com

Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/ Moskva ehk kreemisaia valmistamist: Valikpagaritooted → pärmitainast tooted → kreemisai.

Croissant ehk Prantsuse sarvesai:

0,5 kg nisujahu (tüüp 550)

0,05 kg margariini

0,015 kg suhkrut

0,225 l vett või piima

0,03 kg presspärmi

0,225 kg margariini kihistamiseks

Tehnoloogia: Croissant´i tainas valmista jahe, temp. +22-24°C

  • Sega eelkergituseta pärmitainas.
  • Lase tainal seista 30-60 min, soovitavalt külmkapis.
  • Kihista kõigepealt kolmekordselt.
  • Lase jahedas seista.
  • Kihista neljakordselt (keera tainaääred keskele kokku ja siis murra pooleks).
  • Rulli 3 mm paksuseks.
  • Jaga kolmnurkadeks (vaata sarvesaia joonist) nii, et põhja laius oleks 10 cm ja pikkus 20 cm.
  • Soovitavalt tee kolmnurksete tükkide põhja sälk, siis on kergem vormida.
  • Alustades laiemast osast keera kolmnurk õrnalt rulli.
  • Aseta plaadile kerkima ja küpseta.
  • Kihilisest pärmitainast valmistatud croissant on tihedama sisuga ja ei ole nii leheline kui pärmi-lehetainast tehtud.

Pildid: parispatisseries.com  

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License