Plaadisaiade ja suurte pirukate valmistamine

Plaadisaiad
  • Rulli tainas lauale.
  • Keera ümber tainarulli ja aseta jahusele või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima.
  • Aseta kohe peale vajalik kate nt. õunalõigud, kohupiim jm.
  • Suhkur ja kaneel puista õuntele vahetult enne ahju panekut.

Suured pirukad

  • Lahtised pirukad
  • Poollahtised pirukad
  • Kinnised suured pirukad

Lahtised pirukad - üks tuntumaid - pitsa

  • Toimi nii nagu plaadisaiade valmistamisel
Lisaks võid vaadata "Pagariõppe põhikursuselt" (http://pagarioppe-pohikursus.innove.ee/) lahtise piruka valmistamist videolt (kohupiima plaadipirukas).

Poollahtised pirukad

  • Jäta tainast osa alles (1/3).
  • Toimi nii nagu lahtise piruka valmistamisel.
  • Rulli järgijäänud tainas õhukeseks ja lõika või rulli ribad.
  • Kata lahtine pirukas taignaribadega nt võrgukujuliselt.
  • Määri ja küpseta.

Kinnised pirukad - üks tuntumaid - kulebjaka

  • Rulli tainas õhukeseks ja neljakandiliseks.
  • Aseta keskele kuhjana täidis nii, et tainaääred ulatuks keskele.
  • Tõsta tainaääred üle täidise ja suru tihedalt kinni.
  • Keera pirukas liitekohaga vastu ahjuplaati.
  • Peale võib kaunistuseks panna tainaribasid, erinevaid kujundeid (õisi, lehti jne) või teha lastepäraseid kujundeid.
  • Lase kerkida, määri, küpseta.


Lahtine pirukas

Pilt:margeretseptid.com

Poollahtine pirukas

Pilt: naistemaailm.ee

Kinnine suur (kulebjaka tüüpi) pirukas

Pilt:leivatuba.ee

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License