Plaadisaiade ja suurte pirukate valmistamine
Plaadisaiad
- Rulli tainas lauale.
- Keera ümber tainarulli ja aseta jahusele või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima.
- Aseta kohe peale vajalik kate nt. õunalõigud, kohupiim jm.
- Suhkur ja kaneel puista õuntele vahetult enne ahju panekut.
Suured pirukad
- Lahtised pirukad
- Poollahtised pirukad
- Kinnised suured pirukad
Lahtised pirukad - üks tuntumaid - pitsa
- Toimi nii nagu plaadisaiade valmistamisel
Poollahtised pirukad
- Jäta tainast osa alles (1/3).
- Toimi nii nagu lahtise piruka valmistamisel.
- Rulli järgijäänud tainas õhukeseks ja lõika või rulli ribad.
- Kata lahtine pirukas taignaribadega nt võrgukujuliselt.
- Määri ja küpseta.
Kinnised pirukad - üks tuntumaid - kulebjaka
- Rulli tainas õhukeseks ja neljakandiliseks.
- Aseta keskele kuhjana täidis nii, et tainaääred ulatuks keskele.
- Tõsta tainaääred üle täidise ja suru tihedalt kinni.
- Keera pirukas liitekohaga vastu ahjuplaati.
- Peale võib kaunistuseks panna tainaribasid, erinevaid kujundeid (õisi, lehti jne) või teha lastepäraseid kujundeid.
- Lase kerkida, määri, küpseta.
|
||
Lahtine pirukas Pilt:margeretseptid.com |
Poollahtine pirukas Pilt: naistemaailm.ee |
Kinnine suur (kulebjaka tüüpi) pirukas Pilt:leivatuba.ee |
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License