Kanepiseemned

Harilik kanep (Cannabis sativa), inglise keeles Hemp

Harilik kanep on vana kultuurtaim mis pärineb Aasiast.

Kanepitaim on püstine, kõrgus 50-200 cm. Lehed sõrmjad, lehekesi 5-9, servad saagjad. Kanepitaim on kahekojaline (isastaimed on emastaimedest eraldi). Isastaime õied on rippuvad pöörisjates, emasõied tähkjates õisikutes. Emastaim on suurem ja tihedamalt lehistunud. Õitseb juunist augustini. Valgete, hallide, mustade seemnete ümber on tugev pruun kest.

Harilikust kanepist saadakse kiudu, seemneid ja õli. Tänapäeval on aretatud eraldi toidukanep ehk õlikanep ja tehniline kanep ehk kiukanep.

Kultuurkanep oli eestlaste kasutuses kuni 19. sajandi lõpuni. Kanepiseemneid kasutati toiduks ja kanepikiust keerutati köit ja nööri. Kanepiseemnetest oli tuntud toidud - kanepitemp ehk jurss (röstitud kanepiseemnetest tambitud õline võie, millele lisati koort, teravilja jahu ja praetud sibulat), piim ja -puder. Need olid rohkem tuntud Lõuna- ja Ida-Eestis.

Kultuurkanep narkootilisi aineid ei sisalda. Meelemürki valmistatakse India kanepist.

Kuula kanepi kohta raadiosaadet (Vikerraadio arhiivist: "Kuula rändajat" 30.01.2005) siit.




Harilik kanep

Pilt: commons.wikimedia.org

Kestaga kanepiseemned

Pilt: healthinessbox.com

Kooritud kanepiseemned

Pilt: theveggievoyager.com

 

 

iDevice ikoon Kanepiseemnete kasutamine
Kanepiseemneid võib lisada küpsetistele ja leiva hulka. Kasutada pirukatäidiste sisse. Udmurtidel on kanepikorbid, maridel kanepileivad. Vene rahvatraditsioonis hinnatakse kanepivõid.

Kanepiseemnetest jahvatatakse jahu, mis sobib gluteenitalumatuse all kannatavale inimesele. Kanepijahu on kergelt pähklise maitsega. Kanepijahuga võib paksendada suppe ja kastmeid. Kanepijahu lisatakse teiste jahude hulka, et valmistada pastatainast, pannkooke, küpsiseid ja teisi küpsetisi.

Kanepiseemneid pannakse šokolaadi, kommide ja jäätise hulka, kasutatakse teatud sorti õlle valmistamiseks. Kanepilehtedest valmistatakse teed.

Kanepist valmistatakse piima:

  • pane 30-40g röstitud kanepiseemneid, 2 dl vett ja soovi korral 15-25 g mett kannmikserisse
  • purusta
  • kurna läbi tiheda riide

Kanepipiima võib lisada suppidele ja kasutada nii nagu lehmapiima.

Kanepist saab peale õli ja toidu veel tekstiile, paberit, biokütust ja plastikut. Kanepiõlist valmistatakse lakke, värnitsat ja värvi.

Kanepipiim ja -õli

Pilt: vegetarian.about.com

Kanepiseemnevõi

Pilt: mygerbs.com

 


iDevice ikoon Kanepiseemnete toiteväärtus
Kanepiseemned K, Mg, P, Cu, Ca, Zn, Fe, Se, B1 (tiamiin), B2 (riboflaviin), B3 (niatsiin), B6, A ja E -vitamiin

sisaldavad 100 g kohta

30 g valku

41 g rasva (90% küllastumata rasvhappeid)

15 g süsivesikuid

9,3 g kiudaineid

514 kcal toiduenergiat

Kanepiseemned kuuluvad nn "superfoodi" kategooriasse. Kuna need sisaldavad palju vitamiine ja mineraale, boiflavonoide, boiaktiivseid aineosakesi, antioksüdante, aminohappeid ja rasvhappeid. Kanepiseemned seeduvad hästi peaaegu ilma jääkideta ja toitaineid imenduvad kergesti.

Kanepiseemned tugevdavad immuunsus-, närvi- ja südameveresoonkonna süsteemi, parandavad naha olukorda, juuste tervist ja nägemist. Ergutavad ajuvereringet ja ajukoore tegevust.

Kanepijahu sisaldab palju kiudaineid ja on seega hea seedimisele.

Kanepiõli aitab hormonaalsüsteemi häirete korral, on hea üleväsimuse ja unehäirete korral.

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License