Pistaatsiapähkel
Väike-Aasiast pärit heitlehine pistaatsia on 5-10 m kõrgune puu. Pistaatsiapuu kasvab kõige paremini kuumas kuivas kliimas ja mägistel aladel. Põuale vastupidav pistaatsia on väga külmakindel. Sobivas keskkonnas võib pistaatsiapuu kasvada enam kui 150 aasta vanuseks.
Pistaatsiapuu kasvab metsikult Venemaa ja Kesk-Aasia mägipiirkondades ja seda kasvatatakse enamikus Kesk-Aasia ja Lähis-Ida riikides, Vahemeremaades ja USA-s, eriti Californias.
Pistaatsiapähkli viljad on botaaniliselt luuviljad, mis meenutavad pisut mandlit. Pistaatsiapähklid kasvavad kobarates ning neid korjatakse käsitsi või masinatega, mis pähklid puu otsast alla raputavad. Pärast korjamist pähklid leotatakse, et eraldada punakas või kollane koor. Seejärel kuivatatakse pistaatsiapähkleid päikese käes. Pistaatsiapähkli rohekas tuum on väike ja ovaalne ning maitse mahedalt magus. Pähklit katab peen pruunikas kest ning ümbritseb õhuke suhteliselt kõva koor, mis lõheneb vilja küpsedes pikisuunas. Algselt kreemikat värvi koor omandab kuivades roosaka tooni.
Pistaatsiapähklitest pressitakse õli, mida kasutatakse farmaatsias ja kosmeetikatööstuses.
Pistaatsiapuu Pilt: vullunfestuc.cat |
Pistaatsiapähkel Pilt: T.Sootalu |
Pistaatsiapähkleid süüakse tervelt suupisteks, jahvatatult või tükeldatult. Pistaatsiapähkleid lisatakse salatitele, kastmetele, pasteetidele, täidistele, pudingutele, kookidele, jäätisele ja kondiitritoodetele. Neid kasutatakse maiustuste ja lihadelikatesside valmistamiseks.
Vahemeremaade ja Aasia köök kasutab pistaatsiapähkleid palju, eriti kondiitritoodetes ning liha-ja linnuliharoogades. India köögis valmistatakse neist sageli püreed, mida kasutatakse kastmena riisi ja juurviljade juures.
Hoia pistaatsiapähkleid õhukindlalt külmikus kuni 3 kuud.
sisaldavad röstitult 100 g kohta
15,0 g valku
52,8 g rasva (85% küllastumata rasvhappeid)
27,6 g süsivesikuid
5,8 g kiudaineid
2,1% vett
606 kcal toiduenergiat
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License