Männiseemned ehk piiniaseemned ehk piiniapähklid

Männiseemned (Pinus), inglise keeles Pine nut

Söödavaid männiseemneid saab mitmelt männiliigilt. Sealhulgas ka Itaalia männilt (Pinus pinea). Piiniaseemned on kaubaartiklina tuntud ka piiniapähklite nime all. Männiseemned asuvad käbisoomuste küljes. Puid, millel need kasvavad, võib leida peamiselt Lõuna-Euroopast (Vahemere äärsetest piirkondadest), eriti Itaaliast, Lõuna-Prantsusmaalt, Kreekast, Türgist. Mõned liigid kasvavad Hispaanias, Portugalis. Inimese vahendusel on need jõudnud ka USA-sse, Põhja-Aafrikasse ja Austraaliasse.

Piiniamännile on iseloomulik vihmavarjuna laiuv võra. Kasvab see mänd kuni 15-20 m ja eluiga on kuni 150-175 aastat.

Männiseemned on maades, kus neid ei toodeta, tavaliselt üsna kallid, sest kasvutingimused muudavad viljastamise ja korjamise keeruliseks. Lisaks hakkab männipuu seemneid kandma alles 25 aastaselt ning alles 75 aastane puu annab kaubanduse mõistes piisavalt seemneid. Lisaks valmib piiniaseeme käbis 3 aastat.

Viiteid männiseemnetele leiab ka Piiblist. Roomlased hindasid neid kõrgelt ja ka kasvatasid. Pikemaks säilimiseks panid nad piiniaseemned mee sisse. Tänapäeva Itaalia köögis kasutatakse neid paljudes roogades eriti maiustustes.

Piiniakäbid on 10-15 cm pikkused. Piiniaseemned on kaetud tugeva koorega. Tuumad on väiksed, piklikud (mandlikujulised) ja kreemjat tooni. Keskmine seemne pikkus on 1,25 cm. Seemne tekstuur on pehme ja õrn, maitse magus ja mandli maitsega , mõnedel sortidel vaigune. Suur käbi võib sisaldada kuni 100 seemet, millest mõned on väga väiksed. Olenevalt seemne suurusest on 100 g umbes 150-300 seemet. Kui küps käbi sügisel avaneb, korjatakse käbid käsitsi või masinaga. Korjatud käbid kuivatatakse, eemaldatakse seemned. Seemned puhastatakse ja röstitakse.

Araukaaria (Arucaria araucana) männi seemned on suuremad, 3,8 cm pikkused ja 2 cm laiused. Seemned paiknevad punakas veidi puises koores. Araukaaria seemneid süüakse kõige sagedamini keedetult. Neid keedetakse umbes 30 min. Araukaaria puu on pärit Tšiilist.

Itaalia mänd

Pilt: infojardin.com

Männikäbi

Pilt: tree-species.blogspot.com

Piiniaseemned

Pilt: T.Sootalu 

 

Araukaaria mänd

Pildid: pfaf.org

Araukaaria kestaga seemned

 

 

 

 

iDevice ikoon Männiseemnete kasutamine ja säilitamine
Männiseemneid võid süüa tervelt, purustatud või jahvatatud kujul. Suuremat osa liikidest toorelt ei sööda. Piiniapähklid on maitsvad nii toorelt kui ka röstitult.

Männiseemnete vaigune maitse kaob röstimisel. Rösti seemneid +180°C juures 10 min või pliidil kuival pannil. Männiseemneid kasutatakse toidu maitsestamiseks ja garneerimiseks. Need sobivad salatistesse, täidistesse ja kastmetesse ning pudingute, lahtiste pirukate, kookide ja küpsiste maitsestamiseks ning kaunistamiseks. Samuti serveeritakse seemneid liha või kalaga. Piiniaseemned on Itaalia pestokastme oluline koostisosa. Veel kasutatakse jahvatatud piiniaseemneid kompvekkides.

Männiseemnetel on oluline osa India, Kesk-Ida, Lõuna-Prantsusmaa ja USA lõunaosa söögivalmistamise traditsioonides.

Hoia puhastatud männiseemneid hermeetilises anumas, soovitavalt külmikus, kõige rohkem 1 kuu.


iDevice ikoon Männiseemnete toiteväärtus
Männiseemned Mg, K, P, Fe, Zn, Cu, B3 (niatsiin), B1 (tiamiin), B9 (foolhape), B2 (riboflaviin), Ca, B6 -vitamiin

sisaldavad 100 g kohta

24 g valku

51 g rasva (80% küllastumata rasvhappeid)

14 g süsivesikuid

14 g kiudaineid

6,7% vett

520 kcal toiduenergiat


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License