Kookospähkel

Kookospähkel (Cocos nucifera), inglise keeles Coconut

 

Kookospähkel on kookospalmi vili. Kookospalm kuulub palmiliste sugukonda ning arvatakse pärinevat Kagu-Aasiast ja Melaneesia saarestikust Vaikses ookeanis. Kookospähkel on botaanilises mõistes luuviljaline. Kookospalm kasvab peaaegu kõigis troopilistes maades. Need sirguvad metsikult, kuid neid ka kasvatatakse.

Kookospalmil on väga palju kasutusviise. Puitu kasutatakse mööbliks ja nikerdamiseks, pikkades lehtedes olevatest kiududest valmistatakse köit, korve, pintsleid, vaipu ja kangast. Koort kasutatakse anumatena, kookosemahlast tehakse alkohoolset jooki ning piim ja säsi on väga hinnatud toiduained.

Kookospalm võib kasvada kuni 30 m kõrguseks, mille tipus on tohututest lehtedest kroon. 2,5 kg viljad kasvavad viies või kuues kimbus, millest igaüks sisaldab kuni 12 pähklit. Seega üks palm võib anda kuni 60 pähklit, millest saadakse 5-30 kg viljaliha ehk koprat.. Puu otsas kaitseb kookospähkleid kiuline veekindel kest (perikarp), mis on 5-15 cm paks. Kiuline kest eemaldatakse kohe peale koristamist. Selle kiulise kesta all on 0,5 cm paksune väga kõva õhuke pruunikas luukest, mis tuleb lõhkuda, et kätte saada viljaliha (pähkel), mis kinnitub koore siseküljele. Vilja tipuosas on kolm iseloomulikku süvendit ehk iduauku, millest kaks on kinnikasvanud ja üks kaetud õhukese kestaga, kust idu seemnest välja kasvab. Luukesta all on 1 cm paksune punakaspruun toitekiht. Valget viljaliha kutsutakse kopraks. Vilja keskel olev õõnsus on täidetud magusa, värskendava ja sirava valge vedelikuga. Seda tuntakse kui kookospähkli vett, mitte segamini ajada kookospiimaga, mis saadakse viljaliha purustamisel. Kõige enam on kookospähklivett 6-7 kuu vanustes pähklites. Valgurikas kookospähklivesi muutub pähkli küpsedes elevandiluuvärvi viljalihaks. Kookospähkli söödavad osad on viljaliha (kookospähkel) ja vilja õõnsuses olev kookospähklivesi.


Kookospähkel välimises kestas

Pilt: engeev.com

Kookospalm ja vili

Pilt: en.wikipedia.org

Kookospähkli keskel on kookospähklivesi

Pilt: mindbodygreen.com

 

iDevice ikoon Kookospähkli ettevalmistamine, kasutamine ja säilitamine
Kookospähkli ettevalmistamine (avamine):

Kookospähkli avamiseks alusta aukude torkamisest koore tipus asuvatesse pehmetesse kohtadesse. Kalla pähkli sees olev kookospähklivesi anumasse. Purusta koor kaheks, pöörates pähklit aeglaselt ning lüües seda haamri või raske noaga umbes kolmandiku kõrguse kohal (silmadest allpool). Eemalda valge viljaliha, mida küpsem on pähkel, seda kergem see on. Kookospähkli võid panna pärast kookospähklivee eraldamist +180° C ahju 30 minutiks. Kuumutamise tulemusel koor puruneb ning viljaliha on kergem eemaldada.

Kookospähkli kasutamine:

Kookospähkel on levinud toiduaine Aasia, Aafrika, India, Indoneesia ja Lõuna-Ameerika köökides. Värsket või kuivatatud viljaliha, piima ja kreemi kasutatakse toitudes sagedasti. Küpsemata kookospähkli viljaliha võib samuti värskelt süüa, läbistades koore noaga ning süües seda otse lusikaga.

Kuivatatud kookospähklit kasutatakse paljudes eelroogades, suppides, praadides kui ka magustoitudes ja jookides. Riivitud kookospähklit kasutatakse paneerimiseks, dekoreerimiseks, seda on võimalik toiduvärvidega värvida.

Nagu lehmapiima, kasutatakse ka kookospiima mitmel eri viisil. India köögis kasutatakse kookospiima karriga maitsestatud toitude, kastmete ja riisi valmistamisel. Samuti lisatakse kookospiima marinaadidele, hautistele, pudingutele. Kasutatakse kanaliha, kala ja mereandide valmistamisel.

Kääritatud kookospähkliveest valmistatakse veine, likööre (Pina Colada) ja äädikat.

Kookospiima valmistamine:

  • sega 115 g riivitud kookospähklit (kookoshelbed) 250 ml kuuma vee või piimaga
  • kuumuta segu kaetult kastrulis tasasel tulel umbes 30 min
  • kurna, pressides välja kogu vedelik
  • kui piima väheseks ajaks seisma jätad, koguneb pinnale "koor"
Kookospähkli avamist ja kookospiima kodust valmistamist võid vaadata videolt.

Kookospähkli viljalihast pressitakse välja kookosõli ehk kopraõli ehk kookosrasva. Kookosõli sisaldab palju küllastunud rasvhappeid ja on toatemperatuuril tahke. Kookosrasva kasutatakse küpsetamisel, praadimisel, maiustuste valmistamisel. Veel kasutatakse seda seepide, šampoonide, kreemide ja pesupulbrite tootmisel.

Kookospähkli säilitamine:

Avamata kookospähklit võib säilitada toatemperatuuril 2-4 kuud. Avatud pähklit võid hoida külmikus 1 nädala. Värske kookospiim- ja koor säilita kaetult külmikus.

Kopra, riivitud kookos, kookospiim

Pilt: food.sulekha.com

Taipärane krevetisupp kookospiimaga

Pilt: cookingpanda.com

 


Kookospähkli välimisest kestast avamine

Pildid: ladyhomemade.com

Kookosõli ehk kopraõli ehk kookosrasv

 

 


iDevice ikoon Kookospähkli toiteväärtus

  Toores kookospähkel
Kuivatatud, riivitud kookospähkel Kookospiim Kookospähklivesi
Valgud 3,4 g
7,0 g
1,8 g 0,7 g
Rasvad 33,6 g
64,6 g
19,2 g
0,2 g
Süsivesikud 15,2 g
24,4 g
2,5 g
3,7 g
Kiudained
9,0 g 5,2 g
   
Toiduenergia 359 kcal
689 kcal 190 kcal
44 kcal

Kogused on antud 100 g kookospähkli ja 100 ml kookosvedelike kohta.

Värske kookospähkel sisaldab palju kaaliumit (K), vaske (Cu), rauda (Fe), magneesiumi (Mg), foolhapet (B9), tsinki (Zn) ja fosforit (P).

Kuivatatud kookospähkel sisaldab palju kaaliumit (K), vaske (Cu), magneesiumit (Mg), rauda (Fe), tsinki (Zn), fosforit (P), B6- vitamiini ja pantoteenhapet (B5).

Kookospähklit peetakse lahtistiks ja duireetikumiks.


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License