Kõrvitsaseemned
Kõrvits (Cucurbita), inglise keeles Pumpkin seeds (seemned)
Kõrvits on üheaastase taime vili, mis kuulub ühte sugukonda meloni ja kurgiga. Kõrvits on pärit Kesk-Ameerikast.
Kõrvits on roomav laiade lehtede ja kollaste kellukesekujuliste õitega taim. Taimel on nii isas-, kui emasõied.
Kõrvitsaliike on hästi palju. Kõrvits jaguneb suvikõrvitsaks ja talikõrvitsaks. Toiduks tarvitatakse enamasti talikõrvitsa seemneid sest suvikõrvitsat süüakse enne seemnete valmimist. Talikõrvitsad võivad olla väga erineva kuju, suuruse ja värviga. Viljaliha paksus võib samuti olla liigiti erinev.
Harilikult koristatakse talikõrvitsad peale täielikku küpsemist. Kõik seemned on kõrvitsa vilja keskel, ümbritsetud kiulisest massist - säsist. Seemne ümber olev kõva valkjas kest pole söödav ning on raske purustada. Valkja seemnekesta sees on rohekashallid lapikud iduotsast teravad seemned.
Kõrvits |
Kõrvitsaseemned koos kesta ja säsiga Pilt: seriouseats.com |
Kooritud kõrvitsaseemned Pilt: T.Sootalu |
- Eemalda poolitatud kõrvitsast ettevaatlikult seemned koos neid ümbritseva säsiga.
- Nopi seemned massist välja ning kuivata neid majapidamispaberiga.
- Laota seemned laiali ja jäta need mitmeks päevaks kuivama.
- Eemalda seemnekest.
- Soovi korral rösti seemned.
Kõrvitsaseemneid võib tarvitada toorelt või küpsetatult, tervelt, hakitult või jahvatatult. Need sobivad suupisteks koos pähklite või kuivatatud puuviljadega. Kõrvitsaseemned on mõnus krõmpsuv lisand salatites, pastaroogades, kastmetes ja köögiviljatoitudes. Neid võib lisada küpsetistele ja purustatult magustoitudesse.
Õlikõrvitsa seemnetest pressitakse õli, see kuumutamist ei kannata.
Säilita kooritud kõrvitsaseemneid külmikus.
sisaldavad 100 g kohta
33 g valku
42 g rasva (92% küllastumata rasvhappeid)
13,4 g süsivesikuid
13,8 g kiudaineid
7% vett
522 kcal toiduenergiat
Kõrvitsaseemned on duireetilise toimega, aitavad kuseteede- ja eesnäärmehaiguste korral.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License