Sarapuupähkel ehk metspähkel
Sarapuupähkleid kasvatab tavaline väike ja väga dekoratiivne pähklipuu, mis kasvab kõige paremini niiskes ja mõõdukas kliimas. Arvatakse, et pähklipuu pärineb Väike-Aasiast, edasi levis see Vana-Kreeka kaudu Itaaliasse, Hispaaniasse, Prantsusmaale ja Saksamaale.
Sarapuupähklit mainitakse 5000 aastastes Hiina käsikirjades, põllumajandusajaloo alguses. Kreeklased ja roomlased sõid sarapuupähkleid ja hindasid neid kõrgelt ka raviomaduste pärast.
Sarapuid on üle 100 erineva liigi. Eestis kasvab harilik sarapuu (Corylus Avellana) leht- ja segametsade põõsasrindes, puisniitudel ja loodel, Saaremaal ka sarapikena. Sarapuu painduvaid oksi kasutatakse korvipunumisel ja tünnivitstena.
Sarapuupähklid on ümmargused või piklikud tahked viljad, mis kasvavad paari- või kolmekaupa. Iga pähkel on vähemalt osaliselt kaetud helerohelise, kausja viljakatte - lüdi ehk kuupulaga, mis on rohtne ja servast narmastunud. Lüdi tuleb enne pähkli avamist eemaldada. Pähkel paikneb koores, mis on mõnel liigil õhem, teisel paksem. Pähkel on kollakas ning seda katab õhuke pruun kest.
Üksik sarapuupõõsas annab 1-3 kg pähkleid, kultuursordid istandustes kuni 10 kg. Pähkleid on parim korjata täiesti küpsenult, need puu otsast alla raputades. Pärast korjamist tuleb pähklid õhu käes kuivatada.
Fundukk on sarapuupähkli kultiveeritud vorm. Kasvatatakse Lõuna-Euroopas. Vilja koor on kergemini purustatav ja tuum suurem kui tavalisel sarapuupähklil.
Harilik sarapuu Pilt: weedimages.org |
Koorega ja kooreta sarapuupähklid |
Sarapuupähkleid kasutatakse tervelt, tükeldatult või jahvatatult. Need on maitsvad nii värskelt kui kuivatatult, sageli süüakse neid suupistena. Sarapuupähkleid lisatakse teraviljahelvestele, müslidele, salatitele, kastmetele, küpsetistele, magustoitudele ja jäätisele. Jahvatatud sarapuupähkleid lisatakse kookidele ja küpsistele. Peenestatud pähkleid saab kasutada maitsestatud või valmistamiseks, mida serveeritakse kala ja karploomade kõrvale. Sarapuupähklid sobivad hästi uluki- ja linnulihaga.
Sarapuupähklitest saab teha pastasid ja võideid, mida kasutatakse samamoodi nagu mandlipastat ja mandlivõid. Sarapuupähkleid glasuuritakse ja lisatakse šokolaadidele ning kompvekkidele. Pähklitest valmistatakse koos šokolaadiga magusat võiet (Nutella), pralineed (pähklid karamellis) ja trühvleid ning halvaad.
Sarapuupähklist tehakse ka alkohoolseid jooke nt pähklilikööri.
Sarapuupähklist pressitakse eriti hõrku õli, mis ei talu kuumutamist, kuid on salatites suurepärane.
Säilita koorega sarapuupähkleid toatemperatuuril. Kooreta pähkleid hermeetiliselt suletud nõus, toatemperatuuril kuni 1 kuu, külmikus 3-4 kuud.
Šokolaad tervete pähklitega
Pilt: 123rf.com |
Pähkliliköör |
sisaldavad 100 g kohta
13,2 g valku
64 g rasva (88% küllastumata rasvhappeid)
16 g süsivesikuid
6 g kiudaineid
5% vett
681 kcal toiduenergiat
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License