Mooniseemned

Moon ehk unimagun (Papaver somniferum), inglise keeles Poppy seeds (seemned)

Mooniseemned pärinevad Lähis-Idast ja Kesk-Aasiast. Unimagunat kasvatati juba iidsel ajal seemnete saamiseks, neid lisati toitudele ja kasutati õli saamiseks. Vanas Egiptuses kasutati mooniseemneid kui rahustit.

Mooniseemned kasvavad unimaguna õiekupardes. Unimagun on üheaastane magunate perekonda kuuluv taim. Magunaid iseloomustavad longus õienupud ja varakult langevad tupplehed. Suured punased, roosad, valged või lillad õied paiknevad varrel üksikult või moodustavad õisiku. Taim sisaldab piimjat või värvitut õiemahla.

Magunaliste vili on kupar, mis sõltuvalt liigist sisaldab ühe või palju väikseid neerukujulisi õlirikkaid seemneid. Valminud seemned vabanevad kuprast pikilõhede või avade kaudu. Mooniseemnetel on kergelt pähkline maitse. Kõik magunate liigid sisaldavad alkaloide (opiaadid) mis tähendab, et kogu taim on mürgine välja arvatud seemned.

Kokku kuulub magunate perekonda 50 liiki, mis kasvavad Aasias, Lõuna-Aafrikas, Põhja-Ameerika lääneosas. Euroopas eelkõige Vahemere maades kasvab 26 liiki.

Eestis kasvab looduslikult liivamagun ja põldmagun. Need on väikeste kupardega mille seemnehulk on väike. Aedades kasvatatakse ilutaimena erinevaid magunaliike. Seemnete saamise eesmärgil Eestis moone ei kasvatata.

Unimagunast on aretatud sorte erinevatel eesmärkidel: dekoratiiv-, õli- ja oopiumisordid.


Unimagun

Pilt: ivynettle.wordpress.com

Valminud kupardest tulevad seemned

Pilt: emilysincerely.wordpress.com

Mooniseemned

Pilt: 123rf.com

 

iDevice ikoon Mooniseemnete kasutamine
Mooniseemneid võib lisada taignate koostisesse. Nendega kaunistatakse saiu, valmistatakse saiade ja kookide täidiseid, kooke, keekse, küpsiseid ja kuivikuid. Mooniseemneid võib lisada kohupiimale, kodujuustule, jogurtile, jäätisele, valgele šokolaadile. Itaalias maitsestatakse nendega magusat pastat. Täidiste valmistamisel lastakse mooniseemnetel piimas paisuda või keedetakse, maitsestatakse suhkruga ja segatakse riivsaia või biskviidipuruga.

Mooniseemneid võib koos teiste seemnetega karamelliga üle kallata, et teha neist pralineed.

India ja Pakistani köögis kasutatakse jahvatatud mooniseemneid roogade tihendamiseks, värvi andmiseks ja maitsestamiseks. Samuti kasutatakse neid vürtsisegudes.

Mooniseemnetest pressitakse õli, mida kasutatakse nii toiduvalmistamisel, kosmeetika- ja ravimitööstuses.


Mooniseemnetega jäätis

Pilt: taste.com.au

Mooniseemnetäidis

Pilt: olgasflavorfactory.com

Mooniseemnetäidisega sai

Pilt: spoonfulsblog.com

 


iDevice ikoon Mooniseemnete toiteväärtus
Mooniseemned Ca, Fe, Mn, B9 (foolhape) ja E-vitamiini

sisaldavad 100 g kohta

18 g valku

42 g rasva (83% küllastumata rasvhappeid)

28 g süsivesikuid

23 g kiudaineid

440 kcal toiduenergiat

 


Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License