Bretagne

Bretagne on kalurite maa. Menüüs on tohutult mitmekesine valik kalu ja mereande: kammeljas, lest, merikeel, meriangerjas, astelrai, luts, makrell, tursk, merluus, heeringas, tuunikala ja mereandidest crevettes grises, coquilles St. Jacques (jakobi kammkarbid), sinikarbid, homaarid, langustid, austrid.

Väga iseloomulik roog on criste-marine, sinakasroheliste lehtedega merevetikas. Köögiviljades on tähtsal kohal lillkapsas ja artišokk.

 

Piirkondlikud road

Cotriade - bretooni kalasupp

Gigot de pré-salé à la bretonne- küpsetatud lamba- või tallekintsud, mis traditsiooniliselt serveeritakse aedubadega.

Maarahva peatoiduseks oli kaua aega galettes au blé noir, tatrajahust pannkoogid. Olgugi, et tänapäeval on nad levinud üle kogu Prantsusmaa, loetakse soolaste tatrajahust galette`ide koduks Bretagne`i. Tuulises merelises kliimas kasvas tatar paremini kui nisu, sestap söödigi galette`e leiva-saia asemel. Tuntud on ka magusad crêpes`id (nisujahust õhukesed ülepannkoogid).

Juustud

Saint Paulin

Mitmesugused magustoidud

Caramel au beurre salé - karamellkreem, mida süüakse sageli just kreppidega

Craquelins - teatud tüüpi küpsised, kreekerid

Far breton - lihtne kook mustade ploomidega

Kouign Amann - pealt suhkurdatud lihtne kuid võirohke kook (pildil)

 

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License