Lorraine
Piirkonda iseloomustavad mirabelle´i ploomid ja rikkalikult jõekalu. Mitmekesiselt kasutatakse ulukiliha - metssead, metkitsed, hirved, jänesed, faasanid, põldpüüd, metspardid.
Piirkondlikud road
Quiche Lorraine - sündis juba 16. sajandil, kui üks Lorrain´i
maakonna pagar otsustas valmistada käepärastest toiduainetest midagi
uudsemat. Pirukapõhjaks oli saiatainas, täidiseks seasink ning muna- ja
kooresegu. Pirukast sai ajapikku Lorrain´i talupoegade lõunasöök. Sealt
levis retsept üle Prantsusmaa ja mugandus kohalike oludega. Täidisesse
lisandusid sibulad, vorstitükid, juust, erinevad köögiviljad ja ka
pirukapõhjad on tänapäeval kas leht- või muretaignast.
Tourte aux escargots - kinnine pirukas hapukapsa ja teovõiga
Bouchées à la reine - volovanid, mis traditsiooniliselt Lorraine piirkonnas täidetakse kanaliha, šampinjonide, vasika harknäärme ja heleda kastmega (pildil)
Mitmesugused magustoidud
Babad - kõrges silinderjas vormis küpsetatud rikkalikust
pärmitaignast koogid rosinatega. Tänapäevane baba retsept pärineb 1700
aastatest Alsace`ist (kuigi baba "isaks" loetakse Poola kuningat
Stanislaw Leszczynskit 1677 - 1766, kellele tollal populaarne
kougelhopf tundus liiga kuiv ja ta kastis seda rummi sisse. Talle
hakkas tulemus nii meeldima, et nimetas koogi oma lemmik
kirjandustegelase Ali-Baba järgi babaks). Babadest on tuletatud
savariinid ja masariinid (pildil samas järjekorras).
Madeleines - merekarbikujulised küpsised Lorraine´i piirkonnast
Juustud
Carré de l’Est
Munster AOC
St Paulin
Joogid
Piirkondlikud veinid, nt AOC Côtes de Toul,
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License