Normandie
Normandia köök on külluslik. Meri ja maapind annavad kõike, mida hea söögi jaoks soovida võib. Kalad ja mereannid, esmaklassiline piim, koor ja või, aga ka liha ja aedviljad. Puuviljadest iseloomustavad seda regiooni pirnid ja õunad nt Poire du Domfrontais ja Pomme Calville. Väga rikkalik on piirkond munaroogade poolest.
Piirkondlikud põhiroad
Andouillette d’Alençon - Alençon´i linnast pärit siseelunditest vorstid
Huîtres - austrid
Omelette de la mère Poulard - ema Poulard´i omlett, roog on pärit Mont-Saint-Michel´i saarelt
Boudin noir aux pommes - verivorstid, mida serveeritakse õhukestel küpseõunaviiludel
Tripes à la mode de Caen - veise erinevatest mao osadest hautis (pildil)
Mitmesugused magustoidud
Caramels d’Isigny Sainte-mère - koorekaramellid
Confiture de lait - piimakaramell (pildil)
Macarons de Bellême - Macarons on 3-5 cm läbimõõduga koogike, mis valmistatakse munavalgest, mandlijahust ja suhkrust
Sablés d’Argentan - liivataignast küpsised
Teurgoule - madalal temperatuuril ahjus küpsetatud kaneelimaitseline riisiroog
Juustud
Valgehallitusjuust Camambert, neljakandiline Pont-l´Evèque, tugevalõhnaline Livarot, südamekujuline Neufchâtel.
Joogid
Normandia siider
Kalvados - õuntest valmistatud brändi nt Calvados Pays d'Auge (AOC)
Benediktiin - Bénédictine on patenteeritud jook, mida valmistatakse alates 1863. aastast Prantsusmaal Fecampi linnas Normandias. 27 ravimtaimest ja vürtsist (iisop, meliss, arnika, kadakamarjad, kaneel, nelk, mesi, mürr, muskaatpähkel, safran, tüümian, tee, vanilje jt) koosneva eliksiiri retsepti oli välja töötanud benediktiini munk Dom Bernardo Vincelli 1510. aastal ning pühendanud selle jumalale. Benediktiini valmistatigi Fecampi benediktlaste kloostris, kuni Prantsuse revolutsiooni ajal klooster hävis ja retsept läks kaduma. Alles 1863. aastal avastas selle veinikaupmees Alexandre Le Grand ning tänu temale hakatigi tootma likööri Bénédictine, esialgu 25 000 pudelit aastas. Benediktiini imitatsioone on tänapäeval teada vähemalt 600.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License