Normandie

Normandia köök on külluslik. Meri ja maapind annavad kõike, mida hea söögi jaoks soovida võib. Kalad ja mereannid, esmaklassiline piim, koor ja või, aga ka liha ja aedviljad. Puuviljadest iseloomustavad seda regiooni pirnid ja õunad nt Poire du Domfrontais ja Pomme Calville. Väga rikkalik on piirkond munaroogade poolest.

 

Piirkondlikud põhiroad

Andouillette d’Alençon - Alençon´i linnast pärit siseelunditest vorstid

Huîtres - austrid

Omelette de la mère Poulard - ema Poulard´i omlett, roog on pärit Mont-Saint-Michel´i saarelt

Boudin noir aux pommes - verivorstid, mida serveeritakse õhukestel küpseõunaviiludel

Tripes à la mode de Caen - veise erinevatest mao osadest hautis (pildil)

 

Mitmesugused magustoidud

Caramels d’Isigny Sainte-mère - koorekaramellid

Confiture de lait - piimakaramell (pildil)

Macarons de Bellême - Macarons on 3-5 cm läbimõõduga koogike, mis valmistatakse munavalgest, mandlijahust ja suhkrust

Sablés d’Argentan - liivataignast küpsised

Teurgoule - madalal temperatuuril ahjus küpsetatud kaneelimaitseline riisiroog

Juustud

Valgehallitusjuust Camambert, neljakandiline Pont-l´Evèque, tugevalõhnaline Livarot, südamekujuline Neufchâtel.

Joogid

Normandia siider
Kalvados - õuntest valmistatud brändi nt Calvados Pays d'Auge (AOC)

Benediktiin - Bénédictine on patenteeritud jook, mida valmistatakse alates 1863. aastast Prantsusmaal Fecampi linnas Normandias. 27 ravimtaimest ja vürtsist (iisop, meliss, arnika, kadakamarjad, kaneel, nelk, mesi, mürr, muskaatpähkel, safran, tüümian, tee, vanilje jt) koosneva eliksiiri retsepti oli välja töötanud benediktiini munk Dom Bernardo Vincelli 1510. aastal ning pühendanud selle jumalale. Benediktiini valmistatigi Fecampi benediktlaste kloostris, kuni Prantsuse revolutsiooni ajal klooster hävis ja retsept läks kaduma. Alles 1863. aastal avastas selle veinikaupmees Alexandre Le Grand ning tänu temale hakatigi tootma likööri Bénédictine, esialgu 25 000 pudelit aastas. Benediktiini imitatsioone on tänapäeval teada vähemalt 600.

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License