Provence- Alpes-Côte d'Azur
Sõna Provence toob meelde muretu puhkuse päikese all ja loomulikult Provence´i maitsetaimed (no aromaatsed maitsetaimed nt basiilik, harakputk, koriander, piparmünt, petersell, tüümian, loorber, rosmariin, leeskputk, piparrohi ...), oliivõli koos oliiviveskite, küüslaugu, tomatid, kapparid, basiiliku ja anšoovised.
Vahemerekaladest on lisaks anšoovistele sageli toidulaual sardiinid, merihundid, merikuradid, punased tuunikalad, meriärnid, hõbeheigid, angerjad.
Musti trühvleid nimetatakse tihti köögi mustaks teemandiks. Umbes 3/4 prantsuse trühvlitest pärineb Provence´ist. Trühvlite kõrghooaeg on jaanuar-veebruar, kui talunikud väljaõpetatud koertega otsivad neid ülikalleid seeni.
Provence´is peetakse valgest jahust fougasse´i luksuslikuks toiduks, ta on alati kuulunud pidutoitude juurde. Tänapäevalgi on see iseenesestmõistetav osa 13 jõulumagustoidust. Fougasse võib olla nii magus kui ka soolane.
Piirkondlikud road
Bouillabaisse - Marseille kalurite supp, mis peab sisaldama vähemalt 4 liiki kalu. Varemalt on suppi serveeritud kahest eraldi nõust puljong ja kalad (pildil).
Bourride - merekuradit sisaldav kerge kalasupp, sisaldab veel rannakarpe, kartulit. Serveeritakse krutoonide, riivjuustu ja rouille´ga (majoneesipõhine vürtsikas kaste).
Soupe au pistou - köögivilja ja pasta supp pestoga
Pissaladièra - pirukas sibula ja anšoovistega, pissala tähendab anšoovisesegu.
Nizza salat
Ratatouille - tüüpiline soe köögiviljalisand, mis sobib nii piduliku õhtusöögi kui ka omleti lisandiks.
Daube - lihahautis
Pieds et paquets à la Marseillaise - lambaliharoog, mis sisaldab tallejalgu ja tripe´i. Ühest võrkmaost saab umbes 12 pakikest (paquet), mis täidetakse peekonitükikeste, peterselli, sibula, paprika ja valge veiniga ja küpsetatakse vähemalt 7 tundi.
Aïoli - küüslaugumajonees, mida serveeritakse väga erinevate hooaja toiduainetega.
Tapenade - oliivi-anšoovisevõie.
Mitmesugused magustoidud
Jõululaual peab olema les 13 desserts de Noël ehk 13 jõulumagustoitu: värsked puuviljad (õunad, pirnid, viinamarjad), valge ja tume nougat (pildil, mandlid meega), kuivatatud viigimarju, datleid, pähkleid, röstitud kastaneid ja la pompe à l´huile d´olive, mis on oliivõlis küpsetatud apelsiniõieveega maitsestatud fougasse.
Kolmteist magustoitu sümboliseerivad Jeesust ja tema kahtteist jüngrit. Road asetsevad kolmel valgel linal ning laual peab olema kolm küünalt.
Berlingo de Carpentras - püramiidikujulised puuviljasiirupist kommid
Calissons d’Aix - maiustus melonikeedisest, mandlimassist ja suhkrust (pildil)
Juustud
Banon - kastani-, tamme- või piparrohu lehtesesse keeratud, Marc´iga niisutatud, kaunilt pakendatud ümarad väikesed lehma-, kitse- või lambapiimast juustud.
Tome de Camargue
Joogid
Piirkondlikud veinid nt AOC Côtes de Provence
Pastis - aniisiviin, mis traditsiooniliselt serveerimisel segatakse veega ja seejärel muutub ta piimjaks.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License