Centre ehk Kesk-Pransusmaa
Tähtsal kohal on puuviljad: õunad ja pirnid. Piirkonna märksõnadeks on veel Orléans´i äädikad ja sinepid, Gâtinais mesi.
Piirkondlikud road
Galette de pommes de terre - kartuligaletid
Rillons de Tours - sealihatoode. Valmistatakse sealiha rinna- ja abatükist, liha lõigatakse 6 cm kuubikuteks ja hautatakse rasvas mitmeid tunde.
Pâté de Chartres - Chartres´i patee, mille lõi Orléans´i hertsogi kokk juba 17. sajandil ja on jäänud tänase päevani Chartres´i eripäraks (pildil).
Mitmesugused magustoidud
Pithiviers - lehetainast pirukas
Poires tapées de Rivarennes - kuivatatud pirnid (pildil). Antud kuivatamismeetod pärineb 18. sajandist ja Rivarennes´i peetakse kuivatatud pirnide pealinnaks.
Tarte Tatin
Tegemist on tagurpidi õunakoogiga, milles õunad on enne
koogi küpsetamist või ja suhkruga karamellistatud. Legend räägib, et kook
leiutati järjekordse „õnnetuse” tagajärjel Hotel Tatinis, Lamotte-Beuvron´is
Prantsusmaal 1889. aastal. Hotelli pidasid kaks õde Stephanie ja Caroline
Tatin. Stephanie tegi enamuse köögitöödest ning oli ühel päeval pisut üle
töötanud. Ta hakkas valmistama tavalist õunakooki, kuid unustas õunatükid või
ja suhkruga küpsema. Tundes kõrbelõhna ja püüdes kooki päästa, valas ta taigna
otse pannile õunatükkide peale ja pani siis koos panniga ahju. Koogi valmides
keeras ta selle pannilt taldrikule ja serveeris hotelli külalistele. Viimastele
olevat selline dessert aga väga maitsenud.
Teine legend on kirjas Tarte Tatin'i kodulehel ning seal öeldakse, et Stephanie
pani koogi kogemata tagurpidi ahju. Vaatamata sellele serveeris ta külalistele
kooki ahjusoojalt ning klassika oligi sündinud. Sellest tuli hotelli
tunnusroog. Ja kui rooga juhtus maitsma tuntud Pariisi restoraniomanik Louis
Vaudable, pani ta selle ka oma restorani Maxim menüüsse.
Pralinee
Pralineed kuuluvad kompvekkide perekonda ja neid
valmistatakse pähklitest ning suhkrusiirupist. Algselt leiutati pralineed
Prantsusmaal ja need olid suhkruga karamellistatud mandlid. Viimased loodi
vastukaaluks nougat-tüüpi kommidele, milles karamell paljusid pähkleid
katab. Kui sellised karamelliga kaetud pähklid peeneks purustada, saadakse pralin
või praline (pr. k) ja neid kasutatakse paljudes kondiitritoodetes.
Pralinee (algselt hääldati „prasline”) olevat oma nime saanud Prantsuse
sõjaväelase ja diplomaadi marssal du Plessis-Praslini (1598–1675) järgi, kelle
kokk sellised kommid valmistas. Kokk Clement Lassagne olevat peale pensionile
minekut asutanud väikese kondiitriäri Maison de la Praline, mis tegutseb 110 km
kaugusel Pariisist, Montargis, siiani.
Tegelikult olevat pralineede nimi pärit 18. sajandist, kuid nagu paljudel
muudelgi juhtudel, ei viita marssalile ega tema kokale miski.
Tuntumad pralineed on nt Forestines (pildil), Cotignac, Négus, Nougatines.
Juustud
Crottin de Chavignol AOC
Selles sur Cher AOC
Sainte Maure de Touraine AOC
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License