Centre ehk Kesk-Pransusmaa

Tähtsal kohal on puuviljad: õunad ja pirnid. Piirkonna märksõnadeks on veel Orléans´i äädikad ja sinepid, Gâtinais mesi.

 

Piirkondlikud road

Galette de pommes de terre - kartuligaletid

Rillons de Tours - sealihatoode. Valmistatakse sealiha rinna- ja abatükist, liha lõigatakse 6 cm kuubikuteks ja hautatakse rasvas mitmeid tunde.

Pâté de Chartres - Chartres´i patee, mille lõi Orléans´i hertsogi kokk juba 17. sajandil ja on jäänud tänase päevani Chartres´i eripäraks (pildil).

 

Mitmesugused magustoidud

Pithiviers - lehetainast pirukas

Poires tapées de Rivarennes - kuivatatud pirnid (pildil). Antud kuivatamismeetod pärineb 18. sajandist ja Rivarennes´i peetakse kuivatatud pirnide pealinnaks.

 

Tarte Tatin

Tegemist on tagurpidi õunakoogiga, milles õunad on enne koogi küpsetamist või ja suhkruga karamellistatud. Legend räägib, et kook leiutati järjekordse „õnnetuse” tagajärjel Hotel Tatinis, Lamotte-Beuvron´is Prantsusmaal 1889. aastal. Hotelli pidasid kaks õde Stephanie ja Caroline Tatin. Stephanie tegi enamuse köögitöödest ning oli ühel päeval pisut üle töötanud. Ta hakkas valmistama tavalist õunakooki, kuid unustas õunatükid või ja suhkruga küpsema. Tundes kõrbelõhna ja püüdes kooki päästa, valas ta taigna otse pannile õunatükkide peale ja pani siis koos panniga ahju. Koogi valmides keeras ta selle pannilt taldrikule ja serveeris hotelli külalistele. Viimastele olevat selline dessert aga väga maitsenud.
Teine legend on kirjas Tarte Tatin'i kodulehel ning seal öeldakse, et Stephanie pani koogi kogemata tagurpidi ahju. Vaatamata sellele serveeris ta külalistele kooki ahjusoojalt ning klassika oligi sündinud. Sellest tuli hotelli tunnusroog. Ja kui rooga juhtus maitsma tuntud Pariisi restoraniomanik Louis Vaudable, pani ta selle ka oma restorani Maxim menüüsse.

Pralinee

Pralineed kuuluvad kompvekkide perekonda ja neid valmistatakse pähklitest ning suhkrusiirupist. Algselt leiutati pralineed Prantsusmaal ja need olid suhkruga karamellistatud mandlid. Viimased loodi vastukaaluks nougat-tüüpi kommidele, milles karamell paljusid pähkleid katab. Kui sellised karamelliga kaetud pähklid peeneks purustada, saadakse pralin või praline (pr. k) ja neid kasutatakse paljudes kondiitritoodetes. Pralinee (algselt hääldati „prasline”) olevat oma nime saanud Prantsuse sõjaväelase ja diplomaadi marssal du Plessis-Praslini (1598–1675) järgi, kelle kokk sellised kommid valmistas. Kokk Clement Lassagne olevat peale pensionile minekut asutanud väikese kondiitriäri Maison de la Praline, mis tegutseb 110 km kaugusel Pariisist, Montargis, siiani.
Tegelikult olevat pralineede nimi pärit 18. sajandist, kuid nagu paljudel muudelgi juhtudel, ei viita marssalile ega tema kokale miski.

Tuntumad pralineed on nt Forestines (pildil), Cotignac, Négus, Nougatines.

Juustud

Crottin de Chavignol AOC

Selles sur Cher AOC

Sainte Maure de Touraine AOC

 

Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike 3.0 License